strucla serowo makowa

5761

składniki na ciasto:
200 – 250 g mąki
100 g białego sera
50 g oleju
60 ml mleka
2 żółtka
50 g cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

wykonanie:
Ser rozkruszamy do miski. Dodajemy żółtka, mleko, olej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier, cukier z wanilią, sól. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do spożywczego woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.

składniki na nadzienie:
ok. 350 g masy makowej z bakaliami Helio
40 g posiekanych prażonych orzechów laskowych Helio
2 białka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

wykonanie: 
Masę makową mieszamy z orzechami oraz cukrem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy makowej i mieszamy.

dodatkowo:
1 żółtko wymieszane z 1 łyżką śmietany
lukier do dekoracji

wykonanie strucli:
Ciasto rozwałkowujemy o grubość ok. 0,5 cm (jeśli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką). Formujemy prostokąt, którego krótsze boki powinny mieć 22 cm długości. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy do środka z obu stron krótsze boki. Po zwinięciu roladki stykają się na środku. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki ok. 12×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy żółtkiem ze śmietaną. Pieczemy przez ok. 40 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy lukrem.



*wpis zawiera lokowanie produktu

1 KOMENTARZ

Skomentuj Bożena Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here