tort czekoladowy z wiśniami

3563

składniki na jedno ciasto:
(jeden blat, potrzebujemy trzy)
55 g mąki orkiszowej lub pszennej
10 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
20 g kakao
60 g cukru
30 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
ok. 2/3 szkl słabej nalewki wiśniowej do nasączenia trzech blatów

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo np. w dwóch turach przesiane maki z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i dodajemy wystudzone masło. Ciasto przekładamy do foremki (21 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka, przez ok. 20 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
ok. 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej
250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej
dodatkowo:
odsączone wiśnie z likieru lub nalewki

wykonanie:
Ok. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Aby masa się nie zważyła budyń, masło oraz czekolada muszą mieć taka samą temperaturę. Masło miksujemy, dodajemy stopniowo budyń a następnie czekoladę i miksujemy na gładką masą.

wykonanie tortu:
Pierwszy blat nasączamy. Wykładamy cienką warstwę masy na której układamy odsączone wiśnie i smarujemy je cienką warstwą masy. Układamy drugi blat, nasączamy go i wykładamy warstwę masy z wiśniami. Nakładamy trzeci blat nasączamy. Całość pokrywamy pozostałym kremem. Dowolnie dekorujemy, ja udekorowałam masą maślaną.

składniki na masę maślaną: 
ok. 150 g masła, miękkiego w temperaturze poojowej
335 g cukru pudru
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze

wykonanie:
Masło miksujemy, aż zrobi się jasne. Mleko mieszamy z ekstraktem waniliowym. Do masła w dwóch partiach dodajemy cukier puder, miksując dokładnie po dodaniu każdej. Stopniowo wlewamy mleko. Miksujemy przez ok. 4 min. Do masy dodajemy barwniki i mieszamy na pożądane kolory.


ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here