czekoladowe babeczki z czerwoną porzeczką

2166

składniki:
200 g mąki orkiszowej lub pszennej
125 ml mleka
100 g majonezu (prawdziwego)
20 g kakao
180 g cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka sody
200 g czerwonej porzeczki

wykonanie:
Mleko zagotowujemy, zaparzamy nim kawę i odstawiamy do wystudzenia, dodajemy cukier i mieszamy. W osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, kakao, sodę. Do wystudzonej kawy dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Następnie przelewamy do suchych składników i mieszamy rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Dodajemy czerwoną porzeczkę i mieszamy tylko do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki (ok.12 -14szt.), wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 30-35 min. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Wierzch polewamy czekoladową polewą i opcjonalnie dekorujemy świeżą porzeczką.

składniki na polewę:
50 g śmietanki kremówki 30%
50 g czekolady deserowej

wykonanie:
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewamy połamaną czekoladę, odstawiamy na chwilę a następnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową polewą polewamy babeczki. Opcjonalnie dekorujemy czerwoną porzeczką.

Te babeczki nie rosną tak jak muffinki, są płaskie i smaczne mimo braku „brzuszka”… 🙂

3 KOMENTARZE

Skomentuj Aśka Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here