
składniki na jeden bochenek:
450 g mąki orkiszowej lub pszennej
15 g drożdży, świeżych
150 ml wody, letniej
125 ml mleka, letniego
30 g masła, roztopionego
1 łyżeczka soli
1 duża szczypta cukru
 wykonanie:
Drożdże  dokładnie mieszamy z cukrem, 50 ml letniej wody oraz 1 łyżką mąki i  odstawiamy do podrośnięcia.  Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałą  letnią wodę, letnie mleko, wystudzone masło, 250 g mąki, sól i  mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy elastyczne  ciasto (ok. 5-8 min., aż będzie odchodziło od dłoni). Przykrywamy  ściereczką o odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość  (ok.60-90 min.). Następnie uderzamy w ciasto pięścią, chwilkę wyrabiamy  na oprószonej mąką stolnicy. Następnie formujemy prostokąt długości  foremki i zwijamy jak roladę. Przekładamy do natłuszczonej foremki.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie  równe z brzegami foremki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 st. C) i  pieczemy przez 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i  pieczemy ok. 30-35 min. Chleb jest upieczony gdy postukany  od spodu   palcami wyda głuchy odgłos. Odstawiamy na kratę do całkowitego  wystudzenia. 




 
			





























