domowa gęsta gorąca czekolada

    1251
    [Głosów: 4   Average: 5/5]

    składniki na 1 porcję:
    250 ml mleka
    25 ml śmietanki 30%
    25 g czekolady gorzkiej dobrej jakości
    1 łyżeczka kakao
    2/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
    cukier do smaku

    wykonanie:
    50 ml mleka mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną. Mleko podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy, kakao oraz połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Dodajemy mleko z mąką, mieszamy i podgrzewamy, aż napój lekko zgęstnieje. Dodajemy śmietankę, mieszamy i podgrzewamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Dosładzamy do smaku. Po zestawieniu z ognia i lekkim przetudzeniu czekolada powinna troszkę bardziej zgęstnieć. Podajemy np. z piankami, ciasteczkiem, oprószoną kakaem.

    (Visited 319 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here