sernik Mocha

72

składniki na spód ciasteczkowy:
160 g kakaowych herbatników
60 g masła

wykonanie:
Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Masło roztapiamy, wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia) wyrównujemy i dociskamy np. przy pomocy na szklanki.

składniki na masę serową:
500 g sera białego, półtłustego 3x zmielonego
250 g serka typu mascarpone
2 jajka
250 ml śmietany kremówki + ok. 25 ml
180 g cukru
25 g mąki ziemniaczanej
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (mniej lub więcej do smaku) + ok. 25 ml śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki kakao

wykonanie:

Zmielony ser, ser mascarpone, cukier, 250 ml śmietanki, jajka przekładamy na naczynia miksującego i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę serową dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 25 ml śmietanki a do drugiej kawę rozpuszczoną w ok. 25 ml śmietanki i kakao i dokładni mieszamy (Jeśli masa serowa jest bardzo gesta to do jednej i drugiej części masy serowej dolewamy po trochę śmietanki, masa powinna delikatnie rozpływać się. Można również dodać do całej masy serowej kawę a następnie podzielić na dwie części i do jednej części dodać kakao) Na środek ciasteczkowego spodu przelewamy na przemian raz masę jasną raz ciemną. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

składniki na wierzch sernika:
300 ml śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki gorącej wody

wykonanie:
Żelatynę mieszamy z wodą, aż się rozpuści. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gotową wykładamy na wierzch sernika i schładzamy w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here