
składniki na spód ciasteczkowy:
160 g ciasteczek typu speculoos
50 g masła
wykonanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy na konsystencje mokrego piasku. Przekładamy do foremki (ok. 23 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia).
składniki na masę serową:
500 g sera białego, półtłustego, 3x zmielonego
300 ml śmietanki kremówki 30%
3 jajka
100-150 g cukru
15 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
ok. 200 g kremu speculoos
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
wykonanie:
Ser miksujemy z kremem speculoos. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy tylko do połączenia się. Masę serową przekładamy na spód ciasteczkowy. Pieczemy w ok. 175 st. C przez ok. 60-70 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.
składniki na polewę śmietanową:
150 ml kwaśnej śmietany 18 %
1-2 łyżki cukru pudru
wykonanie:
Śmietanę dokładnie mieszamy z przesianym cukrem pudrem. Gotową polewę wykładamy na sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez noc. Sernik dekorujemy pokruszonymi ciasteczkami speculoos.
składniki na krem speculoos:
75 g ciasteczek speculoos
15 g cukru trzcinowego
60 ml mleka
30 g miodu
45 g białej czekolady
25 g oleju kokosowego
wykonanie:
Mleko, miód oraz cukier podgrzewamy, stale mieszając, do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasteczka rozdrabniamy jak najdrobniej, po czym dodajemy do nich gorącą mieszankę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy drobno posiekaną czekoladę i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy olej kokosowy i dokładnie łączymy go z pozostałymi składnikami.
































