domowe uszka z grzybami na Wigilię

1953

składniki na farsz:
120 g suszonych grzybów
2 duże cebule
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
2 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
sól, pieprz

wykonanie:
Grzyby myjemy, wsypujemy do naczynia, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 12 godzin.
Następnie  odcedzamy na sitku, sprawdzamy czy na dnie nie ma piasku. Przekładamy  do małego garnka zalewamy wodą, w której się moczyły, dodajemy czosnek,ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy ok. 60 minut. Ugotowane grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce lub  rozdrabniamy blenderem. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy. Do usmażonej cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby nadzienie było zbyt rzadkie dodajemy trochę bułki tartej.

składniki na ciasto:
125 g ciepłej wody
300 g mąki
2 jaja
2 łyżki oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cienkie placki i małą szklaneczką wykrawamy krążki. Na krążki ciasta nakładamy odrobinę farszu i formujemy uszka. Robimy najpierw małego pierożka a następnie sklejamy rogi. Uszka wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok. 1 minutę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here