RSS

francuskie ciastka z pomidorami i serami

Listopad 12
francuskie ciastka z pomidorami i serami


składniki:

1 arkusz ciasta francuskiego
2 kule sera mozzarella
2/3 szkl startego sera grana padano
2-3 pomidory
2-4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
1 jajko
sól

wykonanie:
Ciasto rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty, ok. 1 cm od krawędzi. Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy każdy kwadrat a następnie posypujemy serem grana padano i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 10 min, aż ciasto się zrumieni. Następnie wyciągamy i lekko przestudzamy. Pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Gdy puszczą sok odlewamy go. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą oraz bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce i posypujemy nim podpieczone kwadraty. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów i smarujemy każdy wcześniej przygotowaną oliwą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 10 -15 min.

 

Posted by on 12 listopada 2015 in przekąski przystawki, Sylwester Karnawał

1 Comment

Tags: , , ,

One response to “francuskie ciastka z pomidorami i serami

  1. Karmel-itka

    12 listopada 2015 at 11:40

    takie łatwe patenty maja największe wzięcie! lubię 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *