RSS

mięciutkie domowe nadziewane pierniczki

Grudzień 08

pierniczki_nadziewane1
składniki:
150 g maki pszennej
150 g mąki żytniej
45 g cukru
125 g miodu
2 łyżki mleka
50 g masła
1 jajko
1 łyżka kakao
30 g przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki pieprzu, czarnego mielonego
dodatkowo:
powidła śliwkowe, dobrze wysmażone lub twarda marmolada
lukier
czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej

wykonanie:
W rondelku na małym podgrzewamy masło, cukier, mleko oraz miód. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i masła. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy pozostałe suche składniki, wbijamy jajko, mieszamy. Następnie wlewamy rozpuszczone składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 3 mm grubości. Przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek koła kładziemy ok. 1/2 łyżeczki nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki np. w kształcie gwiazdki wycinamy pierniczki, (nie musimy sklejać boków, gdyż same się skleją), usuwamy odcięte ciasta i ponownie je zagniatamy i wałkujemy. Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 10 – 12 min.  Po upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy  je w wilgotnym pomieszczeniu. Polecam zrobić je z podwójnej porcji 🙂

 

Tags: , , ,

5 responses to “mięciutkie domowe nadziewane pierniczki

  1. amaranthrose

    8 grudnia 2015 at 16:14

    Ile pierniczków wychodzi z tej porcji?

     
    • Aśka

      10 grudnia 2015 at 20:58

      To zależy jakiej wielkości foremek używamy do wycinania. Mi wyszło ok. 16 szt. większych + ok. 25 szt. mniejszych.

       
  2. amaranthrose

    14 grudnia 2015 at 18:34

    Pierniczki najlepsze na świecie. Dziękuję za przepis!

     
  3. kobietkawciąży

    19 listopada 2016 at 09:13

    zamiast marmolady można je zrobić z czekoladą w środku?

     
    • Aśka

      19 listopada 2016 at 09:52

      Nie robiłam jeszcze z czekoladą ale myślę, że równie smakowite będą jak z powidłem czy marmoladą 🙂

       

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *