pierniczki z migdałami

3068

składniki:
600 g mąki
125 g miodu
200 g cukru +10 g cukru
60 ml wody
1 jajko
50 g masła
20 g przyprawy do piernika
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
opcjonalnie jeśli chcemy aby pierniczki były ciemniejsze dodajemy kakao
dodatkowo:
żółtko do smarowania
migdały

wykonanie:
Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na parę minut a następnie obieramy je i przekrawamy na pół.
10 g cukru zrumieniamy na patelni, wlewamy wodę i zagotowujemy, tak aby powstał karmel. 200 g cukru zalewamy gorącym karmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy wodę lub 1-2 łyżki śmietany. Formujemy kulę i pozostawiamy ciasto na ok. 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy np. serduszka. Każdy smarujemy żółtkiem. Na środku wciskamy połówkę migdała. Pieczemy przez ok. 10-12-15 min. w 180 st. C. Czas pieczenia zależy od wielkości pierniczków. Nie pieczemy za długo. Aby pierniczki zmiękły muszą poleżeć w wilgotnym miejscu (ok.2 tygodnie). Można również do pudełka z piernikami włożyć pokrojone jabłko ale trzeba uważać aby nie spleśniało.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here