Wigilijne pierożki z makiem

2612

składniki na farsz makowy:
100 g maku niebieskiego
200 ml mleka
3 łyżki rodzynek
2 łyżki masła klarowanego
4 łyżki miodu
4 łyżki orzechów włoskich

wykonanie:
Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy mak i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Ugotowany mak mielimy. W naczyniu mieszamy masło z miodem, dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone orzechy, łączymy ze zmielonym makiem.

składniki na ciasto pierogowe:
ok. 280 g mąki
125 g wody
1 jajko
10 g oleju

wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone domowym masłem klarowanym, posypane kandyzowaną skórką pomarańczową oraz pokruszonymi orzechami.

pierogi_z_makiem2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here