domowe pierożki z mięsem rosołowym

    784
    [Głosów:1    Średnia:5/5]

    składniki na farsz:
    ok. 500 g ugotowanego mięsa rosołowego
    200 g cebuli
    100 g masła
    sól, pieprz

    wykonanie:
    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy połowę masła z cebulą. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

    składniki na ciasto pierogowe:
    560 g mąki orkiszowej lub pszennej
    200 g wody
    1 jajko
    2 łyżki oleju

    wykonanie:
    Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy mięsny farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone pozostałym masełkiem z cebulką.

    pierogi_z_miesem2

    pierogi_z_miesem3

    (Visited 759 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here