bułeczki warkocze z makiem

2622

składniki:
500 g mąki
7 g suszonych drożdży
125 ml mleka
200 ml wody
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka soli

wykonanie:
Mąkę przesiewany do dużej miski, dodajemy drożdże oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy roztopiony smalec, letnią wodę oraz mleko i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4 równe części (lub więcej) a następnie każdą na 3 części. Każdy kawałek rolujemy, łączymy po 3 i splatamy warkocze, sklejamy końce. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do podrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułeczki wodą lub mlekiem i posypujemy makiem. Pieczemy przez ok. 20-30 min. na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do180 st.C.

buleczki_warkocze1

buleczki_warkocze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here