babeczki majonezowe z masą

2497

składniki na babeczki:
60 g mąki orkiszowej lub pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
75 g cukru
2 jajka
3 łyżki majonezu (najlepiej domowego, przepis tutaj)
1 łyżka ekstraktu waniliowego ( najlepiej domowego, przepis tutaj)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 – 25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę maślaną:
75 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
2 łyżki mocnego naparu kawy, wystudzonego
2 łyżki mleka
dodatkowo starta czekolada do psypania
cukrowe jajeczka do dekoracji

wykonanie:
Masło miksujemy z 1/2 częścią cukru na puszysty krem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy.

Na wystudzone babeczki wykładamy krem, posypujemy startą czekoladą i dekorujmy cukrowymi jajeczkami.

babeczki_z_majonezem1
babeczki_z_majonezem2

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here