owocowe szaszłyki z sosem toffi

2338

składniki:
2 twarde gruszki
2 twarde jabłka
25 d masła niesolonego, rozpuszczonego
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok z 1 cytryny
dodatkowo:
domowy sos toffi do podania
opcjonalnie: posiekane orzechy do podania

wykonanie:
Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w ósemki i obtaczamy w soku z cytryny a następnie w cukrze wymieszanym z zielem angielskim. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej w wodzie patyczki. Grillujemy przez ok. 5 min., często odwracamy i smarujemy roztopionym masłem, aż owoce będą miękkie. Gotowe szaszłyki przekładamy na talerze, polewamy letnim sosem toffi i opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzechami.

szaszlyki_owocowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here