RSS

fasolka szparagowa z jajkiem, pomidorem i anchois

Lipiec 30

salatka_sz_z_anschua1składniki:
300 g fasolki szparagowej
1 duży pomidor
2 jajka
mała puszka filecików anchois
parę czarnych oliwek
sól, pieprz

wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jaka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w cząstki. Pomidora myjemy i również kroimy w cząstki. Na duży talerz wykładamy fasolkę, na której układamy cząstki pomidora i jajek. Dodajemy fileciki anchois i oliwki. Całość polewamy olejem z anchois i doprawiamy do smaku.

salatka_sz_z_anschua

Zapisz

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *