domowe ciasteczka owsiane

2545

składniki:
180 g płatków owsianych
220 g mąki orkiszowej
200 g cukru
150 g masła, miękkiego
1 jajko
2 łyżki miodu
3 łyżki kefiru
4 łyżki drobno posiekanych migdałów
1 łyżeczka sody
sezam do posypania

wykonanie:
Płatki owsiane mielimy najlepiej robocie z dużą mocą i mieszamy z mąką, migdałami oraz sodą. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, miód oraz kefir i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta mokrymi dłońmi odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miarę większych odstępach, gdyż ciasteczka się rozpłyną. Kuleczki lekko spłaszczamy i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., do zrumieniania. Po upieczeniu delikatnie przekładamy na kratkę (ciepłe są mięciutkie) i pozostawiamy do wystudzenia (po wystudzeniu stają się kruche).

ciasteczka_owsiane

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here