cantuccini – włoskie ciasteczka

2407

składniki:
250 g mąki orkiszowej lub pszennej
100 g migdałów
2 jajka
120 -150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
*otarta skórka z 1 cytryny
1 szczypta soli

wykonanie:
50 g migdałów drobno siekamy, pozostałe pozostawiamy całe. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane migdały, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy siekając przy pomocy noża. Dodajemy całe migdały i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 3 cm średnicy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy je (uwaga: gorące;) ) ostrym nożem na ciasteczka grubości ok. 1 i 1/2 cm. Układamy na blaszce i pieczemy w 160 st. C. przez ok. 10 min.Następnie przewracamy ciasteczka na drugą stronę i pieczemy ponownie przez ok. 10 min. Ciasteczka wychodzą twarde, najlepiej podawać je np. z kawą aby móc je w niej maczać 🙂

*Cytrynę przed otarciem sparzamy i dokładnie szorujemy.

cantuccini1

cantuccini

cantuccini4

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here