RSS

gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym

Listopad 08
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym

gnocchiskładniki:
200 g gęstego pure z dyni
500 g ziemniaków  ugotowanych w łupkach
1 jajko
ok. 200 g mąki orkiszowej lub pszennej + do podsypywania
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
pieprz

wykonanie:
Wystudzone ziemniaki i dynię przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na pure. Dodajemy jajko, mąkę orkiszową lub pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku i zagniatamy ciasto. Formujemy cienie wałeczki, jeśli zachodzi potrzeba to podsypujemy mąką. Kroimy kluseczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 2 min. od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową na durszlak i przelewamy zimną. Podajemy np. z masłem szałwiowym.

składniki na masło szałwiowe:
masło
listki szałwii lekarskiej
sól

wykonanie:
Masło przekładamy na patelnię, dodajemy porwane listki lub całe, dodajemy odrobinę soli i podgrzewamy, aż listki będą chrupiące. Gotowym polewamy ugotowane kopytka vel gnocchi.

gnocchi2

gnocchi1

 

Posted by on 8 listopada 2016 in dania główne, jarskie, makarony i kluski

Leave a comment

Tags: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *