RSS

śledzie po kaszubsku

Grudzień 29

składniki:
400 g filetów śledziowych matjas
6 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %
70 ml oleju
250 -300 g cebuli
2 łyżki cukru
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki octu jabłkowego
3-4 ziarenka ziela angielsiego
3-4 liście laurowe
1/2 łyżeczki gorczycy

wykonanie:
Śledzie moczymy, zmieniając wodę 3-4 razy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę smażymy. Dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę dusimy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy gorczycę i odkładamy do całkowitego wystudzenia, a następnie mieszamy ze śledziami. Całość schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

 

Posted by on 29 grudnia 2016 in ciacha i desery

Leave a comment

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *