RSS

zielone naleśniki szpinakowe

Maj 09

składniki:
200 g szpinaku (mrożonego)
120 g mąki orkiszowej lub pszennej
2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
250 ml mleka
2 łyżki oleju
sól, gałka muszkatołowa
tłuszcz do smażenia

wykonanie:
Szpinak rozmrażamy. Żółtka dokładnie mieszamy z mlekiem, mąką oraz olejem. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i wszystko razem blendujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy. Delikatnie natłuszczamy np. masłem. Porcjami nalewamy ciasto (cienką warstwę) i smażymy z obu stron.

 

Posted by on 9 maja 2017 in Bez kategorii

2 komentarze

2 responses to “zielone naleśniki szpinakowe

  1. Kamila

    9 maja 2017 at 16:51

    Ależ wiosennie zielone, na pewno były pyszne.

     
  2. Monika

    26 maja 2017 at 13:46

    Są świetne i rewelacyjny ten kolor 🙂

     

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *