RSS

zapiekanka z cukinią a la lazania

Lipiec 26

składniki:
makaron lasagne (na ok. cztery warstwy)
ok. 600 g młodych cukinii (ja zużyłam 2 szt.)
200 g boczku
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
200 g żółtego sera
sól, pieprz

wykonanie:
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodajemy plastry cukinii, doprawiamy sola oraz pieprze. Całość dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.

składniki na sos beszamelowy: 
500 ml mleka
4 łyżki masła
3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

wykonanie:
W rondelku roztapiamy masło, cały czas podgrzewając dodajemy mąkę i mieszamy, żeby nie powstały grudni. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż mleko się zredukuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

wykonanie zapiekanki:
Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu. Układamy warstwę makaronu, kilka plastrów cukinii, trochę boczku z cebulą. Następnie trochę sosu i ścieramy trochę sera. Układamy kolejna warstwę makaronu, cukinii, boczku z cebulą, sos oraz ser i powtarzamy tak do wyczerpania się składników. Zapiekanke wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180 st. C. przez ok 40 min.

 

Posted by on 26 lipca 2017 in dania główne, zapiekanki

Leave a comment

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *