składniki na ciasto kruche:
240 g mąki orkiszowej lub pszennej
4 żółtka
3/4 kostki masła lub margaryny
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej cukier puder, żółtaka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do foremki (ok. 21x32cm, wymiary dna foremki) wyłożonej papierem do pieczenia.
składniki na ciasto orzechowe:
150 g orzechów, zmielonych
4 białka
1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej
1 łyżka bułki tartej
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bułką tartą o orzechami. Wszystko delikatnie mieszamy.
składniki na masę serową:
1000 g sera, zmielonego
2 jajka
4 żółtka
500 ml mleka
2 budynie waniliowe
250 ml oleju
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
wykonanie:
Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem oraz z cukrem z wanilią. Stopniowo dodajemy ser, olej, budynie oraz mleko i miksujemy do połączenia się składników.
Na ciast kruche kupkami układamy ciasto orzechowe. Całość zalewamy masą serową i pieczemy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
2 żółtka
2 budynie waniliowe
3-4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
150 g rodzynek
100 g czekolady
200 g masła, o temperaturze pokojowej
wykonanie:
Czekoladę kroimy w kosteczkę. Rodzynki sparzamy wodą i odsączamy. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz cukrem z wanilią. w pozostałym mleku dokładnie mieszamy budynie z żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas gotujemy, mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Na końcu dodajemy rodzynki oraz czekoladę. Gotową masę równomiernie wykładamy na wystudzony sernik. Dekorujemy np. rozpuszczoną czekoladą lub oprószamy kakao.
Mmm, wygląda bosko! Aż mi ślinka cieknie:)
Jest pyszny, polecam 🙂