RSS

parmigiana z cukinią

Sierpień 11

składniki:
ok. 1000 g cukinii
1 mała cebula
1 -2  ząbki czosnku
700 g Passaty pomidorowej Jamar
200 g mozzarelli
1/2 pęczka posiekanej świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
oliwa
sól, pieprz

wykonanie:
Cukinię myjemy, kroimy  wzdłuż w plasterki (ja pokroiłam w poprzek), oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażymy na tłuszczu przez ok. 2-3 min. z każdej strony. W rondelku podsmażamy na odrobinie tłuszczu posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Następnie dodajemy passatę pomidorową, bazylię, oregano, sól i pieprz. Sos gotujemy na średnim ogniu przez ok.15 min. W niedużym naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów cukinii, warstwę serów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki skrapiamy oliwą. Zapiekamy przez ok. 30 min. w 180st.C. Po upieczeniu odstawiamy na ok. 15 min. i podajemy.


parmigiana z cukinią lekko przestudzona

Kilka produktów od Firmy Jamar do przetestowania:
Passata, Ketchupy, Fasola Piękny Jaś, Powidła śliwkowe oraz Buraczki tarte z jabłuszkiem…  niebawem kolejny przepis z użyciem, któregoś z produktów.
Dostałam również bardzo pojemną, ekologiczną torbę przydatną na zakupach 🙂

* wpis zawiera lokowanie produktu

 

Posted by on 11 sierpnia 2017 in lokowanie produktu, zapiekanki

Leave a comment

Tags: ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *