racuszki z jabłkami

2828

składniki:
400 g mąki pszennej
500 ml mleka
2 jaja
25 g drożdży
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
4 jabłka
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (olej, smalec)

wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, 5 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki, odstawiamy na ok.15 minut w ciepłe miejsce.
Do podrośniętego rozczynu dodajemy resztę mleka, mąkę, jaja oraz sól. Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy placuszki na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.racuchy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here