domowe łazanki z kapustą i boczkiem

989
[Głosów: 0   Average: 0/5]

składniki na ciasto:
200 g mąki
1 jajka
50 g wody
1 szczypta soli

składniki na dodatki:
1 mała główka kapusty
150 g boczku
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku

wykonanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej dołek, dodajemy jajka, sól i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
lub
Składniki przekładamy do naczynia Thermomix i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał.
Ciasto należy przykryć i odstawić na 10 minut, aby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy i kroimy w kształt łazanek. Gotowy makaron wkładamy do wrzątku. Ugotować al dente.

Cebulę z boczkiem podsmażamy na maśle. Kapustę siekamy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane łazanki mieszamy z kapustą i boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy zieloną pietruszką

(Visited 533 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here