domowe pączki z mąki orkiszowej – najlepsze

3069

składniki:
500 g mąki orkiszowej lub pszennej
75 g drożdży
3 żółtka
1 jajo
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju
75 g cukru
1 cukier waniliowy
25 g spirytusu
szczypta soli
1 l oleju lub  1 kg smalcu do głębokiego smażenia
ponadto:
marmolada z różą lub powidło śliwkowe do nadziania
lukier

wykonanie:
Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 1-2 łyżek mąki, wlewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Żółtka oraz jajo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, utarte żółtka, pozostałe ciepłe mleko, olej, sól oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie „odstawać od ręki”.
Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 – 1,5 cm.
Szklanką wykrawamy krążki, układamy na oprószonej mąką stolnicy i odstawiamy ponownie  do wyrośnięcia.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 170-175 st. C i smażymy pączki na złoty kolor.
Za pomocą szprycy nadziewamy marmoladą i jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here