składniki na ciasto:
180 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
100 g masła
szczypta soli
wykonanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Zawijamy w folie i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min. Następnie rozwałkowujemy i kroimy na paseczki /w zależności jakiej wielkości chcemy mieć ciasteczka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15 min. w 180 st.C. Odstawiamy do ostygnięcia.
składniki na toffi:
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki wody
6 łyżek śmietany
4 łyżeczki masła
dodatkowo:
roztopiona czekolad mleczna
uprażone płatki migdałowe
wykonanie toffi:
Cukier wsypujemy do rondelka i wlewamy wodę. Gotujemy do chwili skarmelizowania się cukru. Następnie dodajemy śmietanę i masło, mieszamy i podgrzewamy do chwili uzyskania gęstego sosu.
Ostygnięte ciasteczka przekładamy masą toffi. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe ciasteczka oblewamy czekoladą, przekładamy na papier do pieczenia i posypujemy pokruszonymi płatkami migdałowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.