sernik na zimno

1528

sernik3
składniki na masę serową:

500 g sera białego
60 g masła
100 g cukru pudru
1 opakowanie galaretki

wykonanie ciasta biszkoptowego:
Białka ubijamy, dodajemy cukier puder mieszamy i dodajemy żółtka. Następnie dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180n st.C przez ok. 25 min. Gotowe ciasto odstawiamy aby ostygło.

wierzch sernika:
1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody
owoce np. brzoskwinie pokrojone na kawałki

spód sernika:
1 opakowanie biszkoptów lub herbatników
ja upiekłam biszkopt:
3 jajka
75 g cukru pudru
75 g mąki tortowej
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie masy serowej:
Galaretką rozpuszczamy w misce w 3/4 szkl. gorącej wody i odstawiamy do czasu lekkiego stężenia. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do naczynia miksującego wlewamy masło, dodajemy ser, cukier i ucieramy na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy lekko stężałą galaretkę i miksujemy, aż masa stanie się aksamitna.

Na biszkopt wylewamy masę serową. Gdy masa stężeje układamy na niej kawałki owoców i zalewamy galaretką. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here