tort kakaowo-orzechowo-kokosowy

582
[Głosów:1    Średnia:5/5]

składniki na biszkopt kakaowy:
5 jaj
2 i1/2 szklanki mąki
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 szkl. oleju
1 szkl. wody
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Do ubitej masy stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, olej oraz wodę i mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy.


składniki na biszkopt orzechowy:
tort
150 g orzechów
4 jaja
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Do ubitej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy.

składniki na ciasto kokosowe:
6 białek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do tort4pieczenia
200 g kokosu

wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kokos. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy.

składniki na masę do tortu:
1/2 l mleka
6 żółtek
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
300 g masła
100 g pokruszonej czekolady
50 ml wódki lub spirytusu

wykonanie:
1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, budyń oraz żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem. Do gotującego mleka wlewamy budyń z żółtkami, gotujemy ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy ugotowany budyń. Na koniec powolutku wlewamy spirytus. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.

składniki na poncz:
2 szklanki mocnego naparu kawy
6 łyżeczek cukru
opcjonalnie : 50 g wódki

składniki na polewę kakaową:
100 g masła
1/2 szkl cukru
3-4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka

wykonanie:
Do rondelka wsypujemy cukier puder, kakao i mieszamy. Wlewamy wodę, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wkładamy masło i gotujemy na małym ogniu stale mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia .

wykonanie tortu:
Biszkopty kakaowy i orzechowy  przecinamy na 2 części. Biszkopt kakaowy nasączamy ponczem, smarujemy cienką warstwą kremu, nakładamy biszkopt orzechowy, nasączamy ponczem smarujemy cienką warstwą kremu, nakładamy ciasto kokosowe, smarujemy kremem, nakładamy biszkopt orzechowy, nasączamy ponczem, smarujemy kremem, nakładamy biszkopt kakaowy i nasączamy ponczem. Boki tortu smarujemy masą, wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg okazji 😉

(Visited 852 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here