składniki na farsz:
450 g szpinaku mrożonego
150 g sera feta
3-4 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz
wykonanie:
Czosnek przeciśnięty przez praskę i cebulę pokrojona w kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, lekko podsmażamy. Dodajemy szpinak i dusimy, aż woda odparuje. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy rozdrobnioną fetę, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku.
składniki na ciasto:
ok. 280 g mąki
125 g wody
1 jajko
10 g oleju
wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki.
Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.