składniki:
500 g fasoli Jaś
2 duże cebule
250 g kiełbasy
150 g boczku wędzonego
1-2 liści laurowych
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 koncentrat pomidorowy
5 łyżek oliwy
wykonanie:
Fasolę myjemy, odsączamy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Następnego dnia zagotowujemy w wodzie, w której się moczyła dolewając wody (ok. 5 cm ponad poziom fasoli). Gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny lub do miękkości, dolewając więcej wody w razie potrzeby.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, smażymy przez około 2 minuty, aż czosnek lekko się zrumieni dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę smażymy.
Zawartość patelni wlewamy do fasoli, doprawimy solą, świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Mieszamy i gotujemy wszystko przez około godzinę pod przykryciem.
Na patelnię o dużej średnicy wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, smażymy mieszając (około 5 minut). Dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę i boczek. Smażymy przez następne 5 minut. Dodajemy do fasoli i gotujemy wszystko pod przykryciem przez około pół godziny aż kiełbasa i boczek będą miękkie. Dodajemy majeranek i gotujemy jeszcze przez kolejne 10 minut.