proziaki – bułeczki bez drożdży

2356
[Głosów: 7   Average: 4.9/5]

składniki:
500 g  mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody
ok. 250 ml kwaśnego mleka/kefiru
1/2 łyżeczki soli
35 g cukru
1 jajko

wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę. Dodajemy cukier, sól oraz jajko i siekamy nożem. Następnie stopniowo dodajemy kwaśne mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie rozwałkowujemy i przy pomocy np. szklanki wycinamy kółka lub nożem kwadraty. Pieczemy partiami na żeliwnym blacie kuchni lub suchej patelni, aż się zarumienią z każdej strony.

Jeśli posiadasz Thermomix:
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto czas 5 min/Interwał. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 – 2 cm i wykrawać np. szklanką lub dowolne kształty. Najlepiej piec na żeliwnym blacie kuchni, aż się zarumienią z każdej strony.

(Visited 2 314 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here