składniki:
500 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody
ok. 250 ml kwaśnego mleka/kefiru
1/2 łyżeczki soli
35 g cukru
1 jajko
wykonanie:
Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę. Dodajemy cukier, sól oraz jajko i siekamy nożem. Następnie stopniowo dodajemy kwaśne mleko i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie rozwałkowujemy i przy pomocy np. szklanki wycinamy kółka lub nożem kwadraty. Pieczemy partiami na żeliwnym blacie kuchni lub suchej patelni, aż się zarumienią z każdej strony.
Jeśli posiadasz Thermomix:
Do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto czas 5 min/Interwał. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1,5 – 2 cm i wykrawać np. szklanką lub dowolne kształty. Najlepiej piec na żeliwnym blacie kuchni, aż się zarumienią z każdej strony.