składniki na ciasto kisielowe:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
60 g masła
2 jaja
1 kisiel truskawkowy lub wiśniowy bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy na przemian żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na pulchną masę. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, następnie dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie masło. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 st. C z termoobiegiem ok. 30-35 min.
składniki na masę serową:
500 g zmielonego sera białego tłustego
80 g masła
80 g cukru pudru
3 jaja
1 budyń śmietankowy
wykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Do naczynia wkładamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy ser, roztopione masło oraz budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy na pianę. Do zmiksowanego sera dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Masę serową wykładamy na upieczone i wystudzone ciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz.
składniki na polewę czekoladową:
50 g masła
1/4 szkl cukru
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki mleka
Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania