składniki na ciasto:
175 g mąki
100 g masła
30 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
skórka starta z 1/2 cytryny
1 szczypta soli
wykonanie:
Mąkę siekamy razem z masłem, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy, możemy utworzyć rant i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (25 x 21 cm). Pieczemy w 180 st. C do chwili, aż ciasto się zrumieni.
składniki na masę jabłkowo pomarańczową:
2 pomarańcze
3 jabłka
2 łyżki cukru
1 galaretka pomarańczowa
50 g płatków migdałowych
wykonanie:
Pomarańcze obieramy z białych części i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy owoce, cukier i odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną…