sernik z kokosem

9174

składniki na ciasto kruche:
100 g masła
1/2 szkl cukru pudru
1 i 1/2 szkl mąki pszennej
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

wykonanie:
Z wyżej podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na ok. 30 min do lodówki. Blachę o wymiarach 24,5×40,5 wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i podpiekamy w piekarniku w temp. 160 st. C na jasno złoty kolor.

składniki na masę serową:
7 żółtek
3/4 szklanki cukru
1000 g dobrego sera białego
1,5 szkl mleka
1/2 szkl oleju słonecznikowego
1 budyń waniliowy
3 białka

wykonanie:
Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy na pianę i łyżką drewnianą łączymy delikatnie  z masą serową. Masę serową wykładamy na podpieczone ciasto kruche i pieczemy w piekarniku w temp. 160 -170 st. C ok. 50 min.

składniki na masę kokosową:
7 białek
niepełna szklanka cukru
100 g wiórek kokosowych
2 łyżki mąki
1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sok z cytryny. Masę kokosową wykładamy równomiernie na sernik, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 min.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here