składniki:
250 g świeżych, młodych liści szpinaku
2 duże pomarańcze
1/2 czerwonej lub białej cebuli
wykonanie:
Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Jeśli są duże liście to rwiemy je na mniejsze kawałki.
Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy.
składniki na dressing:
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka płynnego miodu
sól, pieprz
wykonanie dressingu:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Całość mieszamy, aby liście połączyły się z dressingiem.