
składniki na ciasto krucho drożdżowe:
150 g maki
120 g masła
10 g drożdży
3 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
jajko do posmarowania
wykonanie:
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki.
składniki na farsz szpinakowy:
120 g sera feta
250 g liści szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki masła
wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Całość dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie solą (ale nie za wiele gdyż ser feta jest słony).
Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka kładziemy farsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym
Wyglądają przepysznie!!!! Asiu a ile sztuk wychodzi z tej porcji???
Dzięki i tak też smakują 🙂 Mi wyszło 12 sztuk.
Zjadłabym z chęcią. Uwielbiam szpinak w każdym wydaniu 🙂
Drożdże mają być z proszku, czy z kostki?
Ja użyłam z kostki.
Jadłam podobne pierogi w Nadarzynie. Tam nazywały się pierogami zielonymi i były wyśmienite. Pewnie nadal tam serwują bo nadal widnieją w menu na ich stronie internetowej: http://www.bistro51.pl.
Są pyszne, ja również takie lubię 🙂