lodowe kanapki

2629


składniki na ciasto:

250 g mąki
120 g cukru brązowego
125 g masła
25 g kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 – 4 łyżki zimnej wody

wykonanie:
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i siekamy przy pomocy noża. Następnie zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie wyciągamy, rozwałkowujemy i dzielimy na jednakowe 18 części (wykrawamy szklanką lub kroimy na prostokąty). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C. przez ok 12-15 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

składniki na masę lodową:
500 g serka mascarpone
130 g cukru pudru
1 laska wanilii

wykonanie:
Mascarpone miksujemy z cukrem i nasionkami z wanilii. Następnie masę przekładamy do wyłożoną folią spożywczą płaskiego, np. prostokątnego naczynia. Wkładamy do zamrażarki na 2 godz. Po czym wyciągamy i wykrawamy 9 części (okrągłe lub prostokątne, takie jakie mamy ciastka).

Ciastka przekładamy masą lodową i wkładamy na noc do zamrażarki.

Smacznego! 🙂

3 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here