sorbet z czarnej porzeczki z melisą

    670
    [Głosów:0    Średnia:0/5]

    składniki na ok. 6 porcji:
    400 g czarnej porzeczki
    3-4 łodygi melisy
    50 ml soku z cytryny
    150 g cukru (mniej lub więcej wg własnego smaku)
    3-4 łyżki rumu lub ginu
    350 ml wody

    wykonanie:
    Czarne porzeczki myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, wodę oraz sok z cytryny i gotujemy, aż owoce się rozgotują. Następnie przecieramy przez sito. Uzyskany sok doprawiamy rumem lub ginem. Melisę myjemy, osuszamy i blendujemy z paroma łyżkami soku. Następnie wszystko razem mieszamy. Przelewamy do pojemniczka, zamykamy i zamrażamy przez co najmniej 8 godz. Przed podaniem formujemy kulki i nakładamy do waflowych rożków lub pucharków. (inspiracja z kuchni Lidla)

    lody_cz_porzeczka

    (Visited 405 times)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here