sorbet z czarnej porzeczki z melisą

2191

składniki na ok. 6 porcji:
400 g czarnej porzeczki
3-4 łodygi melisy
50 ml soku z cytryny
150 g cukru (mniej lub więcej wg własnego smaku)
3-4 łyżki rumu lub ginu
350 ml wody

wykonanie:
Czarne porzeczki myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy cukier, wodę oraz sok z cytryny i gotujemy, aż owoce się rozgotują. Następnie przecieramy przez sito. Uzyskany sok doprawiamy rumem lub ginem. Melisę myjemy, osuszamy i blendujemy z paroma łyżkami soku. Następnie wszystko razem mieszamy. Przelewamy do pojemniczka, zamykamy i zamrażamy przez co najmniej 8 godz. Przed podaniem formujemy kulki i nakładamy do waflowych rożków lub pucharków. (inspiracja z kuchni Lidla)

lody_cz_porzeczka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here