muffiny z borówkami

193
[Głosów:5    Średnia:5/5]

składniki:
265 g mąki orkiszowej
160 cukru
2 jajka
200 ml mleka
120 ml masła (roztopionego)
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
ok. 200 g borówek amerykańskich
opcjonalnie:
płatki migdałowe
kruszonka

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.  W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki. Do suchych składników wlewamy mokre i przy pomocy np. szpatułki lub końcówki od miksera mieszamy. Wsypujemy borówki i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny. Wierzch opcjonalnie posypujemy kruszonką lub płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 20 min. w 200 st. C, do tzw. suchego patyczka.

muffiny_borowki1

(Visited 591 times)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here