domowy chleb wieloziarnisty z mąki krupczatki

4016


składnik:

500 g mąki krupczatki
50 g otrębów pszennych
100 g siemienia lnianego
50 g nasion sezamu
50 g łuskanych pestek słonecznika
50 g drożdży
500 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli

wykonanie:
50 g siemienia lnianego mielimy. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do dwóch natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 mi. Dobrze wypieczony chleb, gdy się w niego postuka wydaje głuchy odgłos.chleb_wieloziarnisty

chleb_wieloziarnisty1

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here