składniki:
1000 g sera białego
200 ml śmietany kremówki
120 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
4 żółtka
3 łyżki kakao
250 ml mleka
3 łyżki żelatyny
1/4 laski wanilii (nasionka)
wykonanie:
Ser trzykrotnie mielimy. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku i odstawiamy do wystudzenia a następnie dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się. Masło ucieramy z cukrem. Śmietanę ubijamy z 1 łyżeczką cukru pudru. Do masy maślanej dodajemy ziarenka wanilii, stopniowo żółtka, śmietanę oraz ser z żelatyną. Całość miksujemy na wolnych obrotach i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
dodatki:
ok. 80 g okrągłych biszkoptów (ja zużyłam 15 szt. o 5 cm średnicy)
1 galaretka czerwona (rozpuszczona wg opisu na opakowaniu)
ok. 200 porzeczek (mieszanej czerwonej z czarną)
wykonanie:
Dno i boki tortownicy (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Sód tortownicy układamy biszkopty, wylewamy masę kakaową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie wylewamy masę białą, ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy masa lekko stężeje układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.