zupa z cukinii

1846


składniki:

1000 g cukinii
2 średnie marchewki
6 ziemniaków
1 duża cebula
120 ml słodkiej śmietany
2 łyżki mąki
ok. 3 gałązki natki pietruszki
2 łyżki masła
2000 ml wody
sól, pieprz

wykonanie:
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy również w kostkę i podsmażamy na maśle. Do garnka przekładamy zeszkloną cebulę oraz pokrojoną cukinię, wlewamy ok. 1000 ml wody i dusimy przez ok. 10 min., aż cukinia zmięknie. Następnie całość miksujemy. Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i gotujemy w osolonej wodzie (w ok. 700 ml). Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach i gotujemy w osobnym rondelku w pozostałej wodzie. Następnie do zmiksowanej cukinii dodajemy ugotowaną marchewkę oraz ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. (inspiracja wg przepisu s. Anastazji)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here