
składniki:
2000 g ogórków gruntowych
3 – 4 cebule
310 g cukru
300 – 375 ml octu (w zależności od ogórków)
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soli
wykonanie:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Curry mieszamy z gorczycą, papryką, pieprzem oraz solą. Do dużej miski przekładamy pokrojone ogórki, cebulę, wsypujemy mieszankę przypraw i wszytko razem mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz., aż ogórki puszczą wodę. Ocet zagotowujemy z cukrem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru a następnie odstawiamy do wystudzenia. Po ok. 3 godz. do zalewy wlewamy wodę, którą puściły ogórki. Ogórki wraz z cebulą przekładamy do wyprażonych słoików (po 500 ml pojemności). Zalewamy zimną zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 10 min.
Ja w przyszłym roku również nie będę obierała 🙂
Co „kraj” to obyczaj 😉 Wisienka u mnie jeszcze malutka, jak podrośnie i będzie miała więcej liści to też będę dodawała do kiszonych 🙂