składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
200 g masła
80 g mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
wydrylowane wiśnie
cukier puder
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mleko i miksujemy, pod koniec miksowania wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25×25 cm). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Jakie udane ciasto jak marzenie ,takie wyrośnięte po prostu wyśmienite .
A smakować musi wybornie z tymi wiśniami …ech zjadłabym teraz do kawki kawałeczek lub dwa …
Dziękuję 🙂 Oj smakowało 🙂 Jest szybkie w przygotowaniu więc jeśli masz wiśnie to chwili moment i jest również na Twoim stole 😉 Pozdrawiam 🙂
Dałam na tzw. oko 🙂 Tyle aby przykryły wierzch ciasta 🙂
Akurat skorzystałem z przepisu. Zamiast wiśni dodałem mrożoną czarną porzeczkę przez co czas pieczenia wzrósł do 1 godz. Przyznam, że ciasto jest bardzo dobre. Aczkolwiek dopiero po zjedzeniu połowy keksówki poczułem, że coś zjadłem. Także do delektowania się przy kawie jak najbardziej polecam.