domowe ciasto ucierane z wiśniami

11556


składniki:

200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
200 g masła
80 g mleka
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
wydrylowane wiśnie
cukier puder

wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz mleko i miksujemy, pod koniec miksowania wlewamy roztopione masło i miksujemy do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25×25 cm). Na wierzchu układamy wiśnie. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

4 KOMENTARZE

  1. Jakie udane ciasto jak marzenie ,takie wyrośnięte po prostu wyśmienite .
    A smakować musi wybornie z tymi wiśniami …ech zjadłabym teraz do kawki kawałeczek lub dwa …

    • Dziękuję 🙂 Oj smakowało 🙂 Jest szybkie w przygotowaniu więc jeśli masz wiśnie to chwili moment i jest również na Twoim stole 😉 Pozdrawiam 🙂

  2. Akurat skorzystałem z przepisu. Zamiast wiśni dodałem mrożoną czarną porzeczkę przez co czas pieczenia wzrósł do 1 godz. Przyznam, że ciasto jest bardzo dobre. Aczkolwiek dopiero po zjedzeniu połowy keksówki poczułem, że coś zjadłem. Także do delektowania się przy kawie jak najbardziej polecam.

Skomentuj Ewa Anuluj odpowiedź

Please enter your comment!
Please enter your name here