Sernik w wersji mini ale warto było go wypróbować. Jest puszysty i delikatny.
składniki
150 g serka (ja użyłam domowego twarogu, który zmiksowałam na gładką konsystencję)
120 g białej czekolady
3 jajka
wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie miksujemy. Dodajemy ser i ponownie dokładnie miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (17 cm średnicy). Kilka razy uderzamy tortownicą z niedużej wysokości o blat aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki wkładamy tortownicę z sernikiem, wlewamy wodę, tak ok. 1 cm wysokości. Pieczemy w 170 st. C. przez 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C ponownie pieczemy przez 15 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i dopiekamy przez kolejne 15 min. (Inspiracja przepisu od ochikeron)
Wygląda pysznie, aż ślinka cieknie 🙂