składniki:
1 szkl białek
100 g mąki orkiszowej
30 g mąki ziemniaczanej
150 g maku
150 g cukru pudru
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
wykonanie:
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy 1/2 część cukru, miksujemy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, pozostały cukier, mak, skórkę z cytryny oraz masło. Całość dodajemy do ubitych białek i przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy (24 cm średnicy) z kominem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45 min., do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy np. gęstym lukrem.